Škofje so izdali nova navodila, ki veljajo do vključno 16. maja. Glede na stanje v državi bodo tudi škofje, podobno kot vlada, vsak teden sproti prilagajali navodila za versko življenje. Za obhajanje obredov v zaprtih prostorih (torej v cerkvi!) je zahtevana površina na osebo oz. “mehurček” znižana na 20 m2. To pomeni, da je v cerkvi na Bregu lahko pri sv. maši prisotnih 9 mehurčkov. Glavna spremeba navodil je v tem, da je pri maši dovoljeno ljudsko petje in pa, da se sv. maša lahko obhaja zunaj, na prostem, vendar je število prisotnih zaenkrat še vedno omejeno na 10 mehurčkov.


Bistvena sprememba je tudi na podoročju verouka in kateheze, saj omejitev števila oseb ne velja v primeru verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti najmanj 1,5 metra. Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno le pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje, enkrat tedensko oziroma pred samo izvedbo verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, če to izvajajo občasno, opravijo PCR ali hitro antigensko (HAG) testiranje. Pri čemer lahko versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje opravljajo le tiste osebe, ki imajo negativni rezultat testa. Testiranja so oproščeni tudi posamezniki, ki izpolnjujejo v odloku navedene pogoje (sedmi odstavek, 2. člena, Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji.

Bolj podrobna navodila si lahko preberete na naslednjih povezavah: Navodila in Odgovori.

V VELJAVI OSTAJAJO VSI PREVENTIVNI UKREPI: OBVEZNO NOŠENJE MASK, KI POKRIVAJO USTA IN NOS, VZDRŽEVANJE MEDOSEBNE RAZDALJE IN RAZKUŽEVANJE ROK!
VSE VERNIKE PROSIMO, DA DOSLEDNO SPOŠTUJEJO PREDPISE!