Sveto pismo se lahko na prvi pogled zdi velik zalogaj, ki ga nikoli ne bomo zmogli. Ampak ni čisto tako. Korak za korakom lahko uspe vsakomur.

Vsak prvi četrtek v mesecu po večerni sveti maši se lahko pridružiš Svetopisemskemu večeru, kjer beremo Sveto pismo in se pogovarjamo o prebranih odlomkih.

Na spletni strani Sveto pismo – Svetopisemska družba Slovenije najdeš veliko gradiva, ki ti lahko pomaga razumeti, zakaj in kako se lotiti branja Svetega pisma, pri branju pa ti lahko pomagajo tudi spodnje vzpodbude in povezave:

1. Odloči se! Ne prižgi televizije, dokler nisi prebral odlomka iz Svetega pisma. Gre za odločitev, da je Božja beseda pomembnejša od nadaljevanke. Ali pa se odloči, da boš nekaj prebral vsako jutro, preden odideš v službo, ali pa preden ležeš k večernemu počitku. Narede branje Božje besede za prioriteto.

2. Kvaliteti branja daj prednost; ne količini (dolžini).

3. Sveto pismo lahko bereš ali poslušaš. Na razpolago so številne tehnologije. Izberi eno izmed njih.

Aplikacija Sveto pismo YouVersion – Svetopisemska družba Slovenije

Izdelki z oznako: avdio – Svetopisemska družba Slovenije (svetopismo.si)

4. Pridobi si novo navado, ki bo čut za Božjo besedo v tebi še poglobila. Če še nisi imel navade brati Svetega pisma, poišči trenutek, ki ti bo ustrezal. Če si do zdaj bral zjutraj, poskusi to prenesti na večer, ali obratno.

5. Poišči udoben kraj branja, kjer ti bo prijetno in boš lahko bral v miru. Morda pri zajtrku, pri jutranji ali popoldanski kavi …

6. Izberi načrt branja. Nekatere reči lahko izpelješ, če imaš družbo. Izberi si prijatelja, kot družina sedite skupaj, vprašaj sozakonca ali pa se pridruži skupini, ki bo brala Sveto pismo skupaj.

Na teh povezavi lahko najdeš veliko različnih bralnih načrtov:

https://bibleproject.com/reading-plans/ (spletna stran je v angleškem jeziku).

Aplikacija Sveto pismo YouVersion – Svetopisemska družba Slovenije (aplikacija za mobilni telefon)

7. Imej vedno v torbi ali v žepu »žepno« izdajo Svetega pisma. V trenutkih čakanja na to ali ono ne izvleci telefona, da bi brskal za novicami ali pregledoval družbena omrežja; odloči se, da boš prebral nekaj vrstic iz Svetega pisma. Če že vzameš v roko telefon, izberi aplikacijo z Božjo besedo. 

Aplikacija Sveto pismo YouVersion – Svetopisemska družba Slovenije

8. Nauči se na pamet kakšen stavek. Postani z njim domač. Premišljuj o njem, da zaživi v tebi. Napiši si ga. Poglej ga v kaki drugi izdaji. Potem pa še kakšnega … 

9. Če si oče ali mati, postani otrokom zgled druženja s Svetim pismom. Beri ga vpričo njih. Potem jih povabi – in postali boste »družinski biblični krožek«.

10. Vztrajaj! Ne izogibaj se težje razumljivim knjigam Svetega pisma. Ne zanemarjaj tistih delov, ki si jih že mnogokrat prebral; vsakič ti bo dal nov zagon za dosego cilja.

https://bibleproject.com/explore/ (videoposnetki v angleškem jeziku)

https://projekt.svetopismo.si/ (videoposnetki s slovenskimi podnapisi)